P3 Dystopia

Jag brukade tycka att poddarna som produceras av Sveriges Radio är långsamma och sena på bollen. Oavsett vilket ämne det handlar om så har en engelskspråkig podd ofta redan tagit upp det, och dessutom på ett bättre sätt. Det var så jag tyckte tills jag började lyssna på P3 Dystopia.

Jobbar du med att producera någon typ av innehåll? Eller sysslar du med någonting helt annat? Alldeles oavsett har du kanske ett behov av att ha ett kontor att gå till. Workaround är ett svenskt företag som kan hjälpa dig att hitta din nästa arbetsplats. De hjälper dig igenom hela processen. Du hittar ett kontor du gillar på deras hemsida: https://workaround.io/se/, därefter hjälper de dig fram tills dess att hyresavtalet är undertecknat.

Svensk radio, och TV för den delen, har sällan samma ekonomiska resurser som sina engelsktalande motsvarigheter. Jag minns att Filip och Fredrik en gång talade om när de mötte en av manusförfattarna till sitcomen ”Friends”. De frågade honom om han hade någon tanke kring varför svenska sitcoms var så dåliga i jämförelse med de amerikanska. Svaret de fick var både givet och ögonöppnande. Manusförfattaren uppmärksammade dem på faktumet att bara vinjetten till Friends förmodligen kostade mycket mer att producera än en hel säsong av ett svenskt TV-program. Nåväl, det är en parentes i sammanhanget. P3 Dystopia gör djuplodande reportage om olika ödesfrågor som har att göra med mänsklighetens framtid. Och de gör det väldigt bra, det är en av få svenska poddar jag hört som håller internationell klass.

Gott om intressanta avsnitt

Bland P3 Dystopias mest intressanta avsnitt hittar du till exempel det där de talar om Kinas utveckling till ett land som massövervakar sina invånare. Såpass till den grad att de infört ett socialt kreditsystem där invånarna betygsätter varandra. I ett annat av de bättre avsnitten talade med olika experter om vad som skulle hända om vi fick kontakt med en utomjordisk intelligens. I synnerhet var det intressant att höra om hur svårt det är att överhuvudtaget definiera vad liv är för någonting.

Vissa av avsnitten är mer skrämmande än andra. De har till exempel talat om kärnvapen och hur nära undergången vi redan varit vid flera tillfällen i historien. Eller avsnittet där de beskriver ett tänkbart scenario för om Sverige skulle bli indraget i ett krig.

I och med att P3 skulle göras om var det ett tag osäkert om P3 Dystopia skulle fortsätta. Som tur är valde de att behålla programmet, inte så konstigt kanske med tanke på att det är en av deras mer framgångsrika poddar. Du kan lyssna på P3 Dystopia bland annat via Sveriges Radios hemsida eller vart som helst där du lyssnar på poddar. Kolla in P3 Dystopia du också!

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *