Radion kan vara en räddning när elpriserna skenar

Få har väl undgått vinterns skenande elpriser. Vi är många som öppnat elräkningen och drabbats av en smärre chock denna vinter. Då är det också naturligt att vilja spara in på elen på de sätt man kan. Ett sätt att minska elförbrukningen kan vara att lyssna på radio istället för att se på tv. Vi berättar mer här.

Stäng av TV:n

Det är mer regel än undantag att tv:n står på i svenska hem, kanske till och med utan att någon egentligen tittar. Det kan då vara bra att veta att din tv faktiskt drar så mycket som upp till 100 watt i timmen. Det innebär att en tv som varit igång i två timmar har dragit 0,2 kWh. Visst kan det låta lite, men har man sin TV igång många timmar varje dag blir det faktiskt en ganska stor elåtgång på en månad. För den som vill hålla nere sina elpriser kan det därför vara bra att stänga av tv:n ibland. Många chockades ju av decembers elräkning och vill göra allt för att slippa råka ut för de höga summorna igen.

Känner man att man vill hänga med i nyheterna ändå är det mycket mer fördelaktigt att sätta igång radion som drar mycket mindre ström. På så sätt kan du hänga med i vad som händer utan att elräkningen blir alltför hög. En smart sak med radio är också att du blir mer mobil när du lyssnar på den. Det blir exempelvis enklare att träna samtidigt som du lyssnar på nyheterna eller annan underhållning. Även podcast som du kan lyssna på i mobilen kan vara ett bättre alternativ till underhållning än tv när det är viktigt att se över sin elförbrukning. Här kan du läsa mer om hur du hittar podcasts att lyssna på.

Andra energispartips

Förutom att lyssna på radio istället för att se på tv finns det en hel del annat du kan göra för att minska din elförbrukning. Se till exempel alltid till att släcka lamporna i rum du inte vistas i. Undvik också att köra diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare de tider då elen är som dyrast. Detta brukar vara på mornarna och kvällarna. Även dammsugaren är det bra att låta vila dessa tider. Finns det något rum i bostaden som ni nästan aldrig vistas i? Stäng då av eller sänk värmen i det rummet. Det är onödigt att värma upp ett rum som inte nyttjas. Undvik också långa och varma duschar. Ja visst är det härligt att stå i duschen länge, men när elen är dyr blir det tyvärr mycket kostsamt.

Andra tips är att alltid koka upp vatten i vattenkokaren och inte på spisen. Det kan också vara bra att hänga tvätt istället för att torktumla den. I den här artikeln kan du läsa om ännu fler smarta energispartips. Kanske kan du också komma på några egna knep för att minska din förbrukning av el.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *