Starta en podcast i bra lokaler

Har du länge haft en bra idé till en ny podcast men inte riktigt kommit till skott än? Nu är den bästa tiden att börja. Som första steg kan du skriva ner en pitch till din podd, där du bestämmer vad den ska handla om och varför lyssnarna kommer att gilla just din podd.

För att kunna göra din podd behöver du bra lokaler att arbeta i. Det kan bli nödvändigt att bjuda in kändisar, politiker eller andra viktiga personer i dina lokaler, vilket innebär att du behöver en förtroendegivande arbetsplats där du tar emot dina besökare. Med ett kontorshotell i Stockholm på en bra adress får du tillgång till bra lokaler som är lättillgängliga för många besökare till din podd.

Förberedelser och planering

När du har kommit på varför du vill starta din podd, och vad den ska handla om, kan du börja med planeringen. Att strukturera innehållet är viktigt för att du ska kunna skapa en trevlig lyssnarupplevelse. Fundera också över hur långa avsnitt du ska göra. Behöver du börja med ett intro? Kan du behandla ett område i flera avsnitt och på så vis engagera dina lyssnare så att de fortsätter att lyssna i flera avsnitt? Ju mer du planerar ditt innehåll i förväg desto bättre. Men det allra viktigaste är att skapandet av din podd blir en rolig upplevelse, både för dig själv och för dina lyssnare.

Att välja ett bra namn är en viktig del av förberedelserna. Många klurar på poddens namn ett tag innan de hittar rätt. Det kan vara bra att hitta ett unikt men också enkelt namn, som är lätt för lyssnarna att komma ihåg och söka efter på internet. När du hittat ett intresseväckande och smart namn behöver du även formulera en bra och lockande podcastbeskrivning. Detta kallas för en ”elevator pitch” och kan användas när du vill göra reklam för din podd, i marknadsföring eller vid personliga kontakter.

Musik och rättigheter

Många anser att musiken har en framträdande betydelse i en podd. Här behöver du tänka på rättigheter och vilken musik du kan tillåtas spela i sändning. Lägg också extra tid på omslagsbilden för din podd, fotografera en bra bild som är är inbjudande och snygg. När alla förberedelser är klara är det dags att spela in. Du behöver bra poddutrustning, som en mikrofon av hög kvalitet. Om du inte har råd med en bra mikrofon kan du också använda mobilen för att spela in ett röstmemo och sedan importera detta till din dator. Det här ger inte en lika hög kvalitet som att spela in med hjälp av en mikrofon, men är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att starta en podd. Själva inspelningen behöver ske i i en bra ljudatmosfär, se till att ljudet inte vibrerar runt om i rummet. Du behöver en ljudtät och isolerad plats, som en garderob. När inspelningen är klar behöver du klippa podden. Om du använder en Mac är Garageband ett bra program. Om du istället har PC kan du använda programmet Audacity.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *