FM-radio i mobilen

Arbetar du långväga från närmaste wifi kan det kännas tryggt att ha en radio som sällskap för att kunna ha kontakt med omvärlden. Även om det är relativt ovanligt finns det en del mobiltelefoner med inbyggd radio så att du kan lyssna även när det inte finns täckning på mobilnätet.

En given arbetskamrat

För många är radion en given arbetskamrat, särskilt i ensamma yrken hos exempelvis chaufförer, skogsarbetare eller hantverkare. Det ger sällskap och får tiden att gå. Även poddar ökar i popularitet då man kan prenumerera på sitt favoritprogram varje vecka. Medan en del har radio i bilen kan det för andra vara nödvändigt att bära med sig en radio eller mobiltelefon i fickan. Ett mobilabonnemang för företag kan ge dig den nödvändiga kapaciteten för att kunna streama radio och poddar över internet. Många radiokanaler gör det möjligt att lyssna såväl i realtid som i efterhand. Både Sveriges Radio och flera av de kommersiella radiokanalerna har sådana tjänster med tillhörande appar.

Radio vid dålig mobiltäckning

På platser där det är dålig mobiltäckning, exempelvis ute i skogen eller i skärgården, kan emellertid en FM-mottagare vara ett bra komplement till internetradio i mobilen. Det är endast ett fåtal mobilmodeller som har inbyggd radio, som vanligen fungerar med hjälp av ett par trådbundna hörlurar som antenn. En intressant detalj i sammanhanget är att många mobiltelefoner faktiskt har ett inbyggt FM-chipp som dock inte aktiveras och därmed inte kan användas. FM-nätet har en osäker framtid och det är därför inte så konstigt att tillverkare prioriterar internetkommunikationen. Det kan vara enklare att hitta en mobiltelefon med radio i gamla modeller, bland annat hos märken som Sony och Samsung. Ett annat alternativ är att köpa en liten bärbar radio som du kan ha med dig i fickan.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *