Podcast

Ett av medierna som vuxit mest under 10-talet är definitivt podcasten. Nedan kan du läsa mer om begreppet och vad det innebär.

Begreppet podcast

Begreppet podcast är ett engelskt ord som bygger på en sammanslagning av ordet pod (frökapsel) och broadcast (radiosändning). En podcast är således som ett radioprogram, men kan framställas av vem som helst och sändas direkt via internet. Det finns i princip inga startkostnader för att starta en egen podcast och du behöver inte nödvändigtvis någon dyr utrustning heller. Både de mer etablerade radiostationerna och privatpersoner sänder poddar av olika slag.

Podcastens historia i korthet

Det började redan 2003 med att Apple tog fram en kod som gjorde att iTunes kunde hämta hem ljudmaterial från bloggar. Det blev snabbt ett populärt format och under efterföljande år kom det stora genombrottet. Det tog ytterligare några år för att podcast skulle bli ett populärt format i andra delar av världen också, genomslaget i Sverige kom först under 2006.

Lyssnarna lockas av att det är lättare och mer flexibelt att lyssna på poddsändningar jämfört med andra former av radioprogram. Lyssnaren kan lyssna var och hur den personen vill. Dessutom är det ur producenternas perspektiv nästan helt kostnadsfritt att producera, till skillnad från andra radioprogram.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *