Sänd egen radio

Om du är intresserad av att själv sända radio och är intresserad av radiotekniken som hobby är det här definitivt en text för dig.

Om amatörradio

Amatörradio är ett samlingsnamn på den form av radio som sänds av intresserade entusiaster som antingen har radio eller radioteknik som sin huvudsakliga hobby. Den här formen av radiosändningar är strikt icke-kommersiella och det får alltså inte förkomma någon form av reklam på de här kanalerna. Utöver all teknik som krävs för att komma igång, krävs det också tillstånd för att få sända och ta emot radiosignaler.

Om du däremot hellre vill starta och driva en podcast krävs inte alls samma utrustning. För att starta och sprida en podcast behöver du enbart en bra mikrofon, ett hyfsat redigeringsprogram, en dator och bra innehåll.

Det var redan i radiohistoriens vagga som några entusiaster började att sända radio som hobby. Sändningarna på amatörnivå av privatpersoner började äga rum redan 1910, men det dröjde inte länge innan det började dyka upp olika regelverk för att reglera vem eller vilka som skulle få och kunna sända radio. Bland annat lanserades en ny lagstiftning i USA redan 1912 som krävde att amatörradiooperatörer skulle ha en viss form av licens för att få utöva sin hobby. Dessutom var den här hobbyn förbjuden i många länder under hela första världskriget och återkom först på 1920-talet igen.

Sedan växte intresset sakta igen när förbudet hävdes och det var först under andra världskriget som intresset sjönk igen. Eftersom det förbjöds igen under hela andra världskriget också, ledde naturligtvis till att många förlorade intresset. Under senare tid har intresset återigen vuxit sig stort över hela världen.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *