Historiska nedslag i radions historia
Har du funderat på hur radions historia ser ut? Då kan du hitta svar i följande text. Nedan får du en inblick i radions historia från slutet på 1800-talet och in i modern tid. På exempelvis Tekniska museet har de mycket information och bra material som i detalj beskriver radions historia. Om du letar efter fler detaljer än de i den här texten.
Hur allting började
Vem som egentligen uppfann radion är svårt att säga eftersom flera personer experimenterade och utforskade hur de kunde använda radiovågor ungefär samtidigt. Maxwell upptäckte de elektromagnetiska vågor som senare användes för att sända radio, så på sätt och vis var han först med att räkna ut vad som senare skulle vara en nyckeldel i samtliga radiosändningar och som fortfarande utgör en extremt viktig del. Samtidigt var det först senare under 1800-talet som Hertz påvisade hur de elektromagnetiska vågorna kunde genereras och började prova tekniken på allvar.
De råder en del diskussioner än idag om det var Marconi eller Popov som faktiskt uppfann radion som prototyp, men det var då under slutet av 1800-talet som radion uppfanns. Samtidigt som Marconi tog fram sin prototyp arbetade Tesla fram en liknande och idag menar många att Tesla faktiskt var före Marconi. Hursomhelst så förändrar inte det faktum att radion uppfanns redan i slutet på 1800-talet.
Den nya tekniken fortsatte att utvecklas under slutet av 1890-talet och in på 1900-talet. Än så länge användes radion för att sända information mellan olika stationer, vilket förvisso är samma princip som idag, men då sändes informationen enbart mellan olika stationer och det fanns verkligen inte radio i alla hem än.
Kort om tekniken som den fungerade i början
När radiosignalerna började användas sändes de på mycket långa våglängder vilket ofta ledde till olika störningar på sändningen och radionätet. Radionätet stördes så mycket att den här typen av sändningar förbjöds 1912. Lyckligtvis fanns det redan andra varianter som kunde ersätta den första formen.
Lite kuriosa är att den nya formen av radioteknik användes för att sända musik till trupper under första världskriget. Allt eftersom ersattes den gamla tekniken med rörbestyckade sändare under slutet av 1910-talet. Redan på 1920-talet kom nya mottagare med elektronrör och akustiska högtalare som på sitt sätt revolutionerade radion som medium ännu mer.
Hur används radion idag?
Idag lyssnar många på radio via sina telefoner och via internet. Då sänds radion digitalt och inte analogt som var vanligare förr. Däremot sänds radio fortfarande analogt för dem som lyssnar via en analog radiomottagare. Experterna rekommenderar dock varje hushåll att fortfarande ha en batteridriven radiomottagare som skulle kunna sprida information om det skulle bli strömavbrott i flera dagar eller om internet skulle slås ut av någon anledning.